Chicken Biryani

Ingrediënten:

- 500gr basmatirijst.

- 500gr kipfilet of kippendijen.

- 2 grote uien.

- 2 tomaten.

- 4 tenen knoflook.

- 3 groene chili's.

- 2cm verse gember.

- 1el tomatenpuree. 

- 100gr Griekse yoghurt.

- 1 kaneelstokje.

- 1el paprikapoeder.

- Half kopje verse peterselie. 

- Half kopje verse munt.

- 1el garam masala.

- 1tl komijnzaad.

- 1tl kardemom.

- 1tl korianderpoeder.

- Halve tl kurkuma.

- 5 kruidnagels.

- 3 laurierbladeren.

- 1 plukje saffraan.

- 150ml warme melk.

- Zout naar smaak.

- Olie of ghee om in te bakken. ( Ghee is geklaarde boter en wordt veel gebruikt in de Indiase keuken.)

- Water op gevoel.

 

Bereidingswijze: 

Als aller eerst kook je de rijst bijna gaar in een ruime hoeveelheid water. Voeg hier zout aan toe naar smaak. Giet de rijst af en laat het volledig afkoelen.

 

Snij nu de kip in grove stukken. Voeg de Griekse yoghurt, knoflook, gember, paprikapoeder, kurkuma en zout naar smaak toe. Mix dit alles goed door elkaar en laat het vervolgens minimaal een uur marineren in de koelkast.

 

Nu is het tijd om de uien in halve ringen te snijden en de tomaat in kleine stukjes. Vervolgens snij je de chili's in de lengte door de helft en verwijder je alle pitjes aan de binnenkant. ( Als je van extra pittig houdt kan je ze natuurlijk laten zitten! ) Als laatste snij je de munt en peterselie fijn en zijn alle voorbereidingen gedaan. 

 

Nu is het tijd om met de Biryani te beginnen. 

Voeg de olie of ghee toe aan een grote pan. Fruit hier in de uien totdat ze glazig en lekker goudbruin gekleurd zijn. Haal de helft van de uien uit de pan en bewaar deze voor de garnering. Vervolgens voeg je de tomaat toe samen met de komijnzaadjes. Laat dit pruttelen tot de tomaten zacht zijn. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak dit kort even mee tot dat het een pasta achtige substantie wordt. Is je mengsel te dik? Voeg hier op gevoel wat water bij zodat het samen lekker gaan gaan pruttelen. 

 

Voeg vervolgens de chili's, korianderpoeder, kardemom, kruidnagel, laurierbladeren, kaneelstokje, garam masala en de helft van de munt en peterselie toe. Mix dit alles goed door elkaar. Merk je dat het mengsel nog te droog is? Voeg dan op gevoel nog wat water toe!

 

Nu is het tijd om de gemarineerde kip toe te voegen. Mix ook dit goed door elkaar en bak dit alles totdat de kip bijna gaar is. Vervolgens haal je de helft van je chili's uit de pan en bewaar deze voor de garnering. 

 

Voeg nu de saffraan toe aan je warme melk en roer goed door tot de melk geel kleurt. 

 

Nu is het tijd om de Biryani op de bouwen.

zet je vuur/kookplaat op een lage stand. Vervolgens verdeel je de helft van je rijst over de kip. Verdeel hier de helft van je bewaarde uien, peterselie en munt + de helft van je saffraan melk overheen. Verdeel nu de rest van je rijst erover. Leg je achtergehouden chili's boven op je rijst en verdeel de uien, peterselie, munt en saffraan melk hier over heen. Doe de deksel op de pan en laat het 20 tot 30 minuten op een lage stand pruttelen. Zo trekken al je smaken lekker in!

 

 

Als je Biryani klaar is roer je dit alles goed door elkaar heen en verwijder je de kruidnagels, kaneelstokje, laurierbladeren en smullen maar!! 

 

 

 

De keukenartikelen die wij gebruikt hebben in de video staan aan de zijkant vermeld!

Op de telefoon staan ze onder elkaar vermeld!